Libertad

historia

info

novedades

colabora

escríbeles

prensa

comisión

e-mail

foro

desde
adentro


links

judiciales

adhesiones

DD.HH.



SOLIDARIDAD INTERNACIONAL
26 de Junio de 2002


Svenska medborgare politiska fångar i Uruguay

Den 26 juni har utropats av FN som Världsdagen för tortyroffer. En internationell kampanj har i samband med denna dragits igång med kravet att frige de två svenska medborgarna Gerardo och Miguel Giménez som i två år suttit fängslade för rån i Uruguay.

- De är aktiva anarkister och orsaken till deras fänglsande är politisk, säger SAC-Syndikalisternas organisationssekreterare Hannele Peltonen.

I slutet av februari i år utbröt ett fånguppror i fängelset Libertad i Uruguay. Upproret utbröt efter att fångarna formulerat ett upprop där de kritiserade de undermåliga förhållandena i fängelset. Efter två dygns uppror, under vilket personal hölls som gisslan, inleddes en förhandling med företrädare för flera olika myndigheter. Några timmar senare nåddes en fredlig uppgörelse som resulterade i en kommission med representanter från bland annat parlamentet och högsta domstolen, som ska se över respekten för mänskliga rättigheter i de urugayanska fängelserna. I uppgörelsen ingick dessutom en garanti för att fångarna inte skulle drabbas av några repressalier.

Ingen kontakt med omvärlden
Trots detta flyttades kort därefter 30 av de fångar som varit mest aktiva i upproret till ett annat fängelse, la Tablada, där förhållandena enligt uppgift är än värre än på Libertad-fängelset. Dessutom tillåts de inte ha någon kontakt med omvärlden där.

- På grund av den behandling de utsatts för, med tortyr, hunger och utan att få adekvat läkarvård, så är läget kritisk. Under de senaste fyra månaderna har 14 personer dött. Officiellt av självmord, säger Alcides Gimenes från Vänskapsföreningen Sverige Uruguay.

Svenskfödda
Bland de som förflyttades finns de två svenskfödda bröderna Miguel och Gerardo Giménez som flyttade till Uruguay 1985, fem och sex år gamla, tillsammans med sina föräldrar. Bröderna är dömda till sju års fängelse för rån. I september 1999 greps de, och ytterligare två uruguayanska unga män, misstänkta för ett butiksrån i sitt bostadskvarter. Tiden innan de anklagades för detta rån var de alla engagerade i socialt arbete i ett av Montevideos fattiga kvarter. De blev vid upprepade tillfällen trakasserade och hotade av polisen. Alla fyra dömdes, trots bristfällig bevisning och trots att butiksinnehavaren, som känt dem i många år, hävdade att det inte var rätt personer som gripits. Grunden till den fällande domen var att de under häktningstiden undertecknat ett erkännande. Men under rättegången drog de tillbaka sina erkännanden som de uppgav tvingats fram under tortyr. Den yngre brodern, Miguel, har fortfarande en grav hörselnedsättning efter att en polis stampat på hans huvud i häktet.

Kritik mot svenska UD
Amnesty International krävde redan för snart två år sedan att myndigheterna utreder misstanken om tortyr mot de båda svensk-urugayanska bröderna. Kritik har riktats, från anhöriga och från flera organisationer, mot att svenska utrikesdepartementet, UD, inte agerat med större kraft för att ifrågasätta eventuell tortyr av svenska fångar.

- I ett brev till UD den 14 mars i år krävde vi att den svenska regeringen ingriper och agerar för att få de båda svenska fångarna förflyttade till Sverige, säger Hannele Peltonnen .

I sitt svar till fackföreningen uppger Svenska UD att de av humanitära skäl hållit kontakt med bröderna Giménez men att de av folkrättsliga skäl har mycket små möjligheter att göra något mer, med hänvisning till att bröderna befinner sig i sitt hemland då de har dubbelt medborgarskap.

Oskyldig dömda
- Vi kräver i första hand att bröderna Giménez släpps, eftersom de är oskyldigt dömda. Blir de inte släppta kräver vi i andra hand att de ska få avtjäna sina straff i Sverige, säger Hannele Peltonen.

I samband med EU-toppmötet i Sevilla den 12 juni, då ett stort antal organisationer samlades, togs ett uttalande från flera organisationer. I Uruguay finns en anhörigförening som agerar för frigivandet av de politiska fångarna. Men hittils har inget hänt.

 

Internationellt upprop:

Free our comrades!

On the 26th of June, the UN day for torture-victims, we demand the immediate release of Gerardo and Miguel Giménez.

They have been imprisoned for the last 2 years in Uruguay for a crime they did not commit, but confessed to under torture. Their sentence is 7 years.

Gerardo and Miguel are activists in the libertarian movement in Uruguay.

We demand the immediate release of our comrades. We demand that the Swedish government takes responsibility for its citizens.

We demand the immediate release of all political prisoners and an end to torture.

Signatures:
Hannele Peltonen, Secretaria General de la SAC, Suecia
Andrew Flood, Movimiento Solidario de trabajadores, Irlandia
Ángel Bosqued, International Secretaria CGT, España
Fabrice Pilleul, International secretaria CNT, Francia
Chris Robinsson, Red Libertaria Apoyo Mutuo of España
Stefano d'Errico, Segretario Generale CIB Unicobas, Italia
Laurent Scapin, international secretary of Alternative libertaire, Francia
Manuel Baptista, member of "A Batalha" Portugal
Nestor McNab, A-Infos Collective Inglaterra
David Lorenc, ORA-S (Organisation of Revolutionary Anarchists-Solidarity); Czech y Slovakia republica
Donato Romito, Federazione dei Comunisti Anarchici, Italia
Ennio Carbone, dell' AnarchoCommunist Organization of Naples-Italian Anarchist Federation
OSL Argentina Periodico EN LA CALLE
CIPO-RFM Area de Coordination General, Mexico, Oaxaca
Donato Romito Federazione dei Comunisti Anarchici, Italia

SAC-SYNDIKALISTERNA
CENTRAL ORGANISATION OF SWEDENS WORKERS
Box 6507, 113 83 Stockholm, Sweden tel +46 8 673 35 59
sekretariatet@sac.se webbsite
www.sac.se

Puedes ver este comunicado:
http://www.sac.se/ny/uruguay2.html


[arriba]

other languages / otros idiomas    [principal]    [otros idiomas / other languages]   [historia]  [info]   [novedades]   [colabora]    [escríbeles]   [prensa]    [comisión]   [e-mail]    [foro]   [desdeadentro]    [links]   [judiciales]   [adhesiones]   [DD.HH.]